Proposta d’una estructura de treball per realitzar un projecte de Servei Comunitari a partir de l’impacte dels conflictes armats i la construcció de pau amb perspectiva de gènere. Aquesta proposta parteix d’una experiència pilot realitzada a l’IES EL Til·ler per familiaritzar-se amb el Servei Comunitari. L’experiència és concebuda pel centre com un projecte de voluntariat d’incidència i sensibilització per la pau a través de les xarxes socials .

Fases d’implementació del projecte
“Incidència i sensibilització per la pau a través de les xarxes socials”

El projecte aplicat al IES El Til·ler

Amb la col·laboració de l’Escola de Cultura de Pau i la Lliga dels Drets dels Pobles

El projecte s’inicia amb l’aplicació de la primera unitat didàctica “Dones, Pau i Seguretat” per reflexionar sobre conflictes armats i els seus impactes, el concepte de violència i la participació de les dones en la construcció de pau. Amb la segona unitat didàctica “Incidència per la justícia global a través de les xarxes socials”, l’alumnat reflexiona sobre l’ús de les xarxes socials com a eines de denúncia i transformació social.

A partir d’aquí, els nois i noies participen a les activitats per capacitar-se en l’ús de les xarxes i l’edició de vídeos. En el servei,impulsen una campanya d’incidència contra la violència. Plantegen i dissenyen els seus projectes audiovisuals i l’estratègia de difusió a les xarxes socials per fer ressò de les seves campanyes, més enllà de l’institut. Les accions de difusió també contemplen incidir als mitjans de comunicació locals.

Aquesta GUIA descriu en detall les fases d’implementació del projecte. Hi consta una explicació precisa de les línies d’intervenció, les activitats didàctiques i els recursos disponibles per al professorat.

Aquí trobareu un parell d’exemples d’accions d’incidència als mitjans de comunicació locals dut a terme per l’IES El Til·ler:

  • Televisió local: VOTV (Vallès Oriental Televisió, 3 desembre 2015)
  • Premsa local: Notícia al setmanari El 9 Nou

Aquesta experiència és transferible a altres centres educatius. Podeu buscar el suport de les entitats locals que treballin per la pau i els drets humans o adreçar-vos a “Lafede.cat, organitzacions per la justicia local”.

Per saber-ne més sobre el Servei Comunitari: